Det är aldrig för sent

Jag trodde det var för sent. Men Johan och Maggan trodde på mig. De uppmuntrade mig att våga ta steget, säger Mohsin Subahi. I höstas började han studera efter många års arbetslöshet.

Vi träffas på PlantEra PlantÄras kontor. Mohsin Subahi kommer direkt från sin praktikplats på en bilverkstad. Praktiken ingår i den fordonstekniska utbildningen på Rönnowska skolan, där Mohsin studerar.

Att börja studera var ett stort steg att ta för Mohsin. Efter åratal av arbetsmarknadsinsatser, bland annat fem år i Fas 3, olika praktikplatser och småjobb inom bland annat restaurangbranschen var självförtroendet och framtidstron inte på topp. Han oroade sig också för ekonomin.

Fick bra hjälp

När den sista perioden tog slut kontaktade Arbetsförmedlingen honom. En positiv överraskning blev att han kallades till kontoret på PlantEra PlantÄra för att träffa arbetsförmedlaren Johan Grimlund. Han fick också prata med studie- och yrkesvägledaren Margareta Olinsson.

– Jag hade aldrig kunnat drömma om att det gick att få så bra hjälp som jag fått här. De som jobbar här är underbara. Väldigt hjälpsamma, snälla och trevliga. Det är jättestor skillnad att komma till arbetsförmedlingen på Planteringen jämfört med kontoret inne i stan berömmer Mohsin.

Mohsin fick tips om olika utbildningar. Men Mohsin tvekade.

– De tyckte att jag skulle smaka på det. Se om utbildningen i fordonsteknik passade mig. Så till slut bestämde jag mig ändå. Ett beslut som Mohsin inte ångrat. Han trivs mycket bra med både utbildningen och läraren.

– När jag är klar får jag ett bevis på att jag är mekaniker. Jag hoppas det ska leda till att jag får jobb i branschen. I Irak arbetade jag som bilmekaniker och i Sverige har jag arbetat med husvagnar på en husvagnsdepå. Men jag har inte haft utbildning, säger han.

Hur känns det att studera?

– Jag är trött när jag kommer hem, men det är en skön trötthet efter att ha jobbat. En människa vill inte sitta hemma och glo i taket. Min son som är tretton år vill att jag satsar, säger Mohsin.

Har du något råd att ge andra på Planteringen som söker arbete men kanske skulle vilja börja studera?

– De ska inte tveka en sekund att vända sig till PlantEra PlantÄra-kontoret. Här får du många möjligheter och ett jättebra bemötande. Jag tipsade en vän att gå hit. Många som bor här vet inte att det finns en arbetsförmedling på Planteringen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *