En tanke bara…

Många är vi, som har saker som vi vet om att vi retar oss på. Kanske har du just det också? Det kan vara olika småsaker eller företeelser både hemma eller på jobbet som irriterar dig, som får dig ur balans och som får dig att tappa humöret. Om du vill, så kan du fortsätta läsa och därefter välja att göra en fantastisk övning. En övning som kanske kan skapa ett skifte i ditt liv.

Sätt dig ensam en stund, i lugn och ro, med ett papper och en penna. Ge dig själv fem till tio minuter. Leta i minnet efter småsaker som du vet om att du retar dig på. Skriv upp dem. Gör en lista på tio småsaker som du säkert vet att du brukar reta dig på. Hitta den ena efter den andra. Minsta lilla sak kan vara användbar i den här övningen. Locket som ”aldrig” sätts på tandkrämstuben. Ljuset som ”alltid” står och brinner inne på toan. Lägg märke till att det kan dyka upp en inre röst som viskar: ”Men jag har rätt att vara irriterad när de inte släcker ljuset efter sig i badrummet!” Låt den rösten, helt lugnt, viska sitt meddelande och fortsätt skriv upp olika saker som du retar dig på. OBS. Det skall vara småsaker. Inte stora saker som att tvättmaskinen gått sönder nu igen.

Skriv alltså upp riktigt små saker. Exempelvis smulorna på köksbordet, röran av alla skor i hallen, strumporna som ligger slängda hur som helst, eller de blöta handdukarna på badrumsgolvet. Allt sådant som gör att livet ”blir outhärdligt”. Sådant som kan få dig att tänka att dina barn, din man, din flickvän, din arbetskamrat, borde vara på ett annat sätt. Sådant som kan få dig att tänka: ”Om de bara hängde upp handdukarna efter sig så skulle jag må mycket bättre!” Eller: ”Om bara strumporna inte slängdes hur som helst, så skulle livet vara mycket lättare för mig!”

Här kommer nu en fråga (andra fasen av övningen):

Tänk om det är sant att du har ”strumporna på golvet” som en av dina saker i ditt liv, som gör att du slipper ta ansvar för att vara i din glädje och frid. Kanske hör du genast den inre rösten: ”Ingen människa på jorden kan väl vara glad, närde ser alla dessa strumpor ligga slängda hur som helst på golvet på det här sättet.” Du väljer just nu att inte lyssna på den rösten. Den rösten vill bara en sak; den vill att du skall leva i olycka och att du skall vara offer!

Här kommer frågan igen: Tänk om det är sant att du har ”handdukarna på badrumsgolvet” som en av dina saker i ditt liv, som gör att du slipper ta ansvar för att vara i din glädje och frid. Rösten dyker kanske genast upp igen och viskar: ”Det finns väl inte en enda levande människa som kan vara glad och lugn när de ser handdukarna slängda på detta sätt på badrumsgolvet.”

Frågan till mig är: Vem vill jag vara? (tredje fasen av övningen)

Vill jag vara en som väljer att reta mig på smulorna på köksbordet (dvs välja olycka) eller vill jag vara en som väljer att inte reta mig på smulorna på köksbordet (dvs välja lycka)? Valet är mitt. Jag ensam har ansvar för det valet. Plötsligt kan jag sakta, våga börja närma mig, att det kanske är så att:

Jag ensam, har ansvar för om mitt liv blir i lycka eller om mitt liv blir i olycka.

Många av oss är tränade att tänka tvärtom. ”Om bara de andra gjorde så och så och om bara de andra var si eller så, så skulle jag känna mig mer lycklig.” Inget av detta betyder att jag måste acceptera att handdukar slängs på badrumsgolvet eller att köksbordet lämnas nedsmulat. Jag kan självklart tala om hur jag vill ha det, även när jag valt att vara i glädje och balans!

Läs din lista varje dag en tid framöver. Tejpa gärna upp den på ett hemligt ställe. Du kommer att lägga märke till en förändring. Du kommer att sakta skifta. Sakta kommer du att börja skratta åt något på listan. Sakta kommer du att kunna dra ett streck över det ena efter det andra. En dag ställer du dig upp i glädje. Du har slutat reta dig på smulorna på köksbordet!

Och en dag frågar du dig plötsligt: ”Hur kunde jag reta mig på några smulor på ett köksbord?”

”Det finns ingen situation som är så hemsk att du inte kan välja att tänka en tanke som gör att du mår något lite bättre.”

– Nelson Mandela

Text:
Admir Omanovic

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *