Grattis till jobbet Jelena!

Det blir stort kramkalas när Jelena Minic kommer in på PlantEra PlantÄra-kontoret. Jag måste berätta att jag i dag fått jobb, berättar hon glädjestrålande.

Den 19 februari börjar Jelena Minic som arbetsförmedlare på Arbetsförmedlingens nya kundtjänst i Malmö. Först blir det sex månaders provanställning.

Men det var inte helt lätt för henne att tacka ja till jobbet.

När beskedet kom praktiserade Jelena på miljöenheten i Ängelholms kommun. Där har hon sex månaders praktik efter att ha studerat på snabbspåret för akademiker på Malmö högskola.

Jelena ville vara lojal mot sin arbetsgivare, men någon anställning kunde kommunen inte lova henne.

Fast jobb ger trygghet

– Jag trivs jättebra, men det var förstås svårt att tacka nej till ett fast jobb som ger trygghet och en lön att leva på, säger Jelena.

Vägen till den svenska arbetsmarknaden har varit lång och fylld av hårt arbete.

Utan stödet från PlantEra PlantÄra hade den blivit betydligt svårare. Det är Jelena övertygad om.

Hon berömmer personalen översvallande.

– Jag har fått jättebra stöd. De har nästan blivit som en familj för mig. Jag kunde titta in till arbetsförmedlaren Cathrine, som tyvärr inte jobbar kvar på kontoret längre, och fråga: Har du tid en minut? Hon hade alltid tid.

Högskoleutbildning
Jelena är 36 år och flyttade till Sverige från Serbien för tre år sedan.  Hon bor på Planteringen med sin man och åttaåriga dotter.

I Serbien arbetade hon som miljö- och hälsoskydddsinspektör. I bakgrunden finns också fem års studier till läkare. Studier som hon fick avbryta när hennes pappa dog.

Jelena har jobbat hårt under de tre åren och klarat av både sfi och svenska som andraspråk. Hon har haft praktik på McNeil, varit med i stadens yrkesmentorprogram, sorterat sopor, studerat på högskolan och tagit körkort.

– Jag är en positiv person, men ibland blir även jag ledsen och tycker livet är tufft.

Jobb bättre än bidrag

Då brukar jag tänka att ”du ska inte hoppa av tåget, men kanske byta vagn”. Eller så tänker jag: ”bättre kämpa i början, sen andas”.

Jelena uppmanar alla som är nya i Sverige att så snabbt som möjligt lära sig språket. Det finns många möjligheter i Sverige, men man måste också ha viljan och kämpa, betonar hon.

– Du kan inte sitta och vänta på att något kommer från himlen. Jag är ingenjör, men jag har sorterat sopor. Det är bättre att ha ett jobb än att leva på bidrag.

Text och foto: Nina Gregoriusson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *