Malin brinner för secondhand

Malin Wendt bor på Planteringen och brinner för återbruk. Vi köper alldeles för mycket nytt, tycker hon. Särskilt kläder. För ett år sedan startade hon en secondhandbutik för begagnade märkeskläder på Wienergatan.

Malin Wendt bor på Planteringen och brinner för återbruk. Vi köper alldeles för mycket nytt, tycker hon. Särskilt kläder. För ett år sedan startade hon en secondhandbutik för begagnade märkeskläder på Wienergatan.

– Jag känner en personlig tillfredsställelse av att återanvända. Det köps och produceras för mycket nytt i världen. Nyproduktion av kläder är långt ifrån miljövänligt utan använder mycket gifter, säger Malin Wendt som vill introducera fler till secondhandmarknaden.

Till årsskiftet försvinner dock hennes butik, då den blivit lite för dyr att driva. I stället kommer Malin att gå över till att sälja secondhandkläder enbart via sin nätbutik, som hon driver jämsides med butiken. Hon har även som hobby att renovera möbler.

– Kostnaden för lokalen är hög, men främsta anledningen till att jag lägger ner är att jag har fler kunder på nätet än i butiken, förklarar Malin.

Second hand de luxe

Vi träffas i butiken, där allt utom skyltdockorna är inköpt begagnat. Malins affärsidé är att sälja second hand i perfekt skick. Second hand de luxe. Kläderna köper hon bland annat från privatpersoner.

– Eftersom jag är så noga med att det jag säljer har hög kvalitet blir det förstås dyrare än att handla på till exempel en loppmarknad. Jag säljer ingenting som jag inte kollat noga, förklarar hon.

Vi pratar om hur det är att driva företag på Planteringen och vad som fick henne att starta.

– Tanken har funnits länge, men den tog fart lite mer när jag fick ryggproblem, berättar Malin som tidigare arbetade som systemutvecklare inom ICA-koncernen och dessförinnan inom handeln med tunga lyft.

Starta-eget-kurs

– En dag pajade ryggen. Jag gick igenom en ryggoperation och var sjukskriven en längre tid. Då började jag köpa och sälja lite på Tradera, för att ha något att göra. Sedan gick jag en starta-eget kurs och sparade pengar. Jag ville starta utan att behöva ta lån.

Malins råd till den som går i starta-eget-tankar är att skaffa sig mycket kunskap om branschen, ha en bra affärsplan, vara insatt i bokföring och ekonomi.

– Det är mycket arbete. Jag gör allt själv och har haft ett oerhört lärorikt första år men jag har också jobbat väldigt mycket.

Trivs på Planteringen

Malin och hennes sambo flyttade till Planteringen från söder i Helsingborg för två år sedan. De hade många kö-poäng och kunde välja och vraka bland erbjudandena. De stannade för en etagelägenhet på sjunde våningen med havsutsikt.

Hur är det att bo och verka på Planteringen?

– Vi trivs jättebra här. Det är ett fint område, nära till stan och en blandning av folk.

Det är bara synd att Planteringen har så oförtjänt dåligt rykte, tycker Malin. ”Vågar du gå ut på kvällarna, är det inte mycket kriminalitet”, är kommentarer jag fått. Tyvärr finns det många fördomar om bostadsområdet. Vi fick samma kommentarer när vi bodde på söder.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *