När du själv vill når du bästa resultatet

– Söker du jobb? Låt ingenting begränsa dig. Kom in till oss med alla dina frågor och idéer. Team Plantan finns här för dig, säger Dhafir Kadhem, vikarierande processledare för PlantEra PlantÄra.

Varje dag när jag kommer till PlantEra PlantÄra vet jag att det kommer att hända något nytt. Det gör mig glad, säger Dhafir Kadhem. Foto: Nina Gregoriusson

Dhafir Kadhem började arbeta på Planteringen den 1 mars i år. Han kommer från Irak och bor sedan 2001 i Sverige.

– Jag hade bara hört gott om PlantEra PlantÄra innan jag kom hit. Det är ett fantastiskt gäng som jobbar här, berömmer han.

Arbetat med människor

Dhafir är socionom och har lång erfarenhet av att arbeta med människor.

Innan han kom till PlantEra PlantÄra jobbade han bland annat på arbetsmarknadsförvaltningen och socialförvaltningen i Helsingborg och på Arbetsförmedlingen.

Han har också varit brobyggare i Hyllie stadsdelsförvaltning i Malmö och ungdomssamordnare på Statens institutionsstyrelse.

Flexibelt och frivilligt

Hos PlantEra PlantÄra är arbetet mer flexibelt.

– Hit kommer du frivilligt. Bästa sättet att nå resultat är när du vill själv och inte är tvungen, framhåller Dhafir.

Team Plantan finns till för invånarna på Planteringen.

– Vi ger stöd när det gäller arbete, studier och hälsa. Du kan till exempel träffa en guide, en arbetsförmedlare eller en studie- och yrkesvägledare. Vi har tillgång till hela vuxenutbildningen och samarbetar också med psykolog och kurator.

Samverkan en röd tråd

Samarbetet mellan olika myndigheter är en röd tråd i PlantEra PlantÄras arbete.

Vilka är fördelarna?

– Fördelarna med att samverka är att det är lättare att ta kontakt. Ingen ramlar mellan stolarna. Invånaren har nytta av att vi snabbt kan hitta lösningar tillsammans. Vi samarbetar mycket med projekt Rekrytera på Drottninghög, berättar Dhafir.

Varje månad får drygt tio personer arbete eller börjar studera efter hjälp från PlantÄra.

Målet för 2018 är 105 personer.

– Vi är på god väg att nå det målet.

Vad lockade dig med jobbet som processledare?

– Invånarna som vi jobbar tillsammans med och aktiviteterna. Det är sällan som någon kommer in till oss utan en ny idé. Varje dag när jag kommer hit vet jag att det kommer att hända något nytt. Någon idé eller tanke som behöver utvecklas. Det gör mig glad!

Många som bor på Planteringen har sin bakgrund från andra länder. Dhafir som själv varit ny i Sverige vet hur det kan kännas. Att det är lätt att tappa självförtroendet och bara se hinder.

– Jag har inte gjort något, säger en del som jag träffar. Men då räknar de på tiden i Sverige. De flesta har med sig så mycket kompetens från sitt hemland.  Vad har du med dig? Vad vill du göra? Har du tänkt på studier, brukar jag fråga. Kanske vill du byta spår och göra något helt annat än det du arbetade med i hemlandet. Ta i så fall den chansen!

Hur skulle du beskriva Planteringen?

– Som ett möjlighets- och utvecklingsområde. Det finns så många goda krafter här som vill bidra till ett utvecklat samhället.

– Vi jobbar även aktivt med trygghetsfrågan. En socialt hållbar utveckling genom sysselsättning är lösningen som vi kommit fram till. Ett bra exempel på det är den nystartade friluftsföreningen för ungdomar i området som redan har trettio medlemmar i ålder 18- 25 år.

Text: Nina Gregoriusson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *