Ny på Planteringen? Fråga en stadsdelsmamma

Det är mycket att hålla reda på som ny i Sverige. Om du undrar över något i det svenska samhället kan du fråga Hanaa Mshines, en av Planteringens stadsdelsmammor. När Hanaa själv kom till Sverige från Syrien för tre år sedan var det mycket hon undrade över. När hon frågade olika personer till råds fick hon ofta olika svar.

– Det var inte alls bra. Jag hade behövt en stadsdelsmamma att fråga, berättar Hanaa som nu kan ge andra kvinnor – och män – den information hon själv saknade när hon precis kommit till Sverige.

Hjälper nyanlända

En stadsdelsmamma är en kvinna som framför allt hjälper nyanlända tillrätta i Sverige. Men även de som bott här en längre tid kan behöva stöd. Stadsdelsmamman arbetar ideellt och fungerar som en länk mellan det svenska samhället och invånarna i området.

– Vi vänder oss till alla som bor på Planteringen men har mest kontakt med kvinnor. Tre gånger i veckan träffas vi i Lilla stugan. Vi pratar svenska, för det är jätteviktigt att lära sig språket, säger Hanaa på felfri svenska.

Som stadsdelsmamma har hon fått utbildning i hur samhället fungerar inom olika områden. Hon har också lärt sig brandkunskap och brandsläckning och som avslutning fått diplom av stadsdirektören vid en ceremoni i Rådhuset.

– Jag lärde mig mycket under utbildningen. Till exempel hur viktigt det är att ha en brandvarnare i bostaden och att man måste testa den då och då och byta batteri.

Vilken information kan du ge som stadsdelsmamma?

– Det kan till exempel vara att informera om Helsingborgshem, hur man skaffar lägenhet, anmäler barnen till skola, vara föräldraledig. Men också hur du sorterar sopor eller att det är viktigt att boka tid i tvättstugan innan du tvättar.

Något som är annorlunda i Sverige jämfört med i Syrien är att barnen ska ha cykelhjälm när de cyklar, konstaterar Hanaa.

– Sådana regler finns inte i Syrien. Ni är också bättre på att inte skräpa ner i Sverige.

 Vad betyder det för dig att vara stadsdelsmamma?

– Det betyder mycket eftersom jag lär mig nya saker själv. Jag tycker om att hjälpa andra människor. Som nyanländ får du mycket information. Det är svårt att komma ihåg allt.

Själv har Hanaa lärt sig bland annat att det är okey att komma till skolan och prata med lärare och rektor, om det är några problem med barnen. Hon uppskattar också PlantEra PlantÄras hälsokvällar, information som hon sedan kan sprida vidare.

Hanaa Mshinesh bor med sin man och tre barn – femton, fjorton och ett och ett halvt år – på Planteringen. I Damaskus i Syrien arbetade hon som förskollärare. Nu hoppas hon kunna återuppta sitt yrke i Sverige. Efter att ha studerat sfi och svenska som andraspråk väntar studier på barn- och fritidsprogrammet.

Efter tre år i det nya landet börjar Hanaa känna sig hemmastadd.

– Jag känner trygghet i Sverige. Det finns plats för mig.

Den känslan vill hon förmedla till andra kvinnor på Planteringen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *