Stefan gav inte upp

Han har inte precis dansat på rosor genom livet. Men efter många motgångar och lika mycket jävlar anamma har Stefan Fransson nu ett jobb där han trivs och ett liv som ser mycket ljusare ut än det gjort på länge.

– När du har varit på botten som jag, uppskattar du verkligen det du har. Jag har fått en mycket ödmjukare inställning än tidigare, säger han.

Mot alla odds

Som arbetslös lagerarbetare i åldern 50+ och utan fullständig gymnasieutbildning levde Stefan en ganska uppgiven tillvaro.

– Dessutom hade jag alkoholproblem i bagaget, som hade lett till en del tråkigheter tidigare. Visserligen är jag nu nykter sedan fyra år, men min ärlighet gjorde tyvärr att vissa arbetsgivare drog öronen åt sig.

Så Stefan vände på dygnet, slutade uppskatta helger och högtider och kände inte längre någon tillhörighet i samhället.

– Om jag inte haft hunden vet jag inte hur det hade gått.

Rekryteringsträffarna som han gick på med positiv inställning vände snabbt till moll, och lämnade honom än mer frustrerad.

– Redan när jag steg in genom dörren kunde jag känna energin sjunka. För jag var för gammal i deras ögon. Många vill bara ha yngre, under 35 år, menar Stefan.

Efter drygt ett år som arbetslös började han vända blickarna mot Danmark igen. Där hade han jobbat i nio år innan han blev arbetslös och han trivdes med den lite tuffare danska jargongen.

– I Danmark säger de direkt vad de tänker. Jag gillar raka rör och klara besked. De har inte samma anställningstrygghet men det är också lite lättare att hitta jobb.

Jobb efter 17 månader

Men så fick han kontakt med Miran, Maggan och Samir på PlantEra PlantÄra, som uppmuntrade honom och följde med runt på potentiella arbetsplatser. Till slut kände han sig så stärkt att han gav sig ut på egen hand.

– Jag tog en bunke cv och åkte runt och knackade dörr. Det uppfattas ofta som positivt när man kommer på eget initiativ och visar att man verkligen är intresserad.

På företaget Ntex fick han napp och kände direkt att kontakten blev bra. Han erbjöds en rundtur på lagret och mötte där en bekant. Efter besöket sa arbetsgivaren att de visserligen inte kunde lova något men Stefan menade att ”vad som helst” är bättre än ingenting, och lagom till hans födelsedag ringde telefonen.

– Jag fick en månads vikariat. Men nu har jag jobbat full tid sedan början av oktober efter 17 tuffa månader som arbetslös, ler han.

Firman och arbetsgruppen han nu tillhör är liten och chefen är ung, nästan i Stefans egna barns ålder. Men blandningen av unga, äldre och olika nationaliteter är bra och stämningen god. Alla ställer upp för varandra och jobbar hårt.

– Drömmen är såklart en tillsvidareanställning där, säger Stefan som har för avsikt att jobba halvtid även efter pensionsåldern. – Jag har ju provat på att sitta sysslolös och det var ingenting för mig, så om bara fysiken håller vill jag gärna jobba så länge det går.

Vinnande inställning

– Om jag skulle ge ett råd till någon som är i samma situation som jag var, så är det – ge aldrig upp. Om du får minsta möjlighet – driv på. Betrakta inte ett ”kanske” som ett ”nej”.

Stefan rekommenderar också dörrknackning hos mindre företag. Där tycker han att det är personligare, lättare att komma till tals med rätt person och även om de inte har råd att anställa kanske de kan erbjuda praktikplats.

– Förakta inte möjligheten till arbetslivserfarenhet, även om den inte matchar det mål du har. De enklare jobben kan vara de som ger frukt i framtiden, menar Stefan.

En förebild

Sedan Stefan började jobba igen känner han sig mycket gladare, piggare och hans ihärdighet tycks ha smittat av sig på yngste sonen som lyckats skaffa jobb som diskare på Scandlines parallellt med gymnasiestudierna på hotell- och restaurangprogrammet. Det går inte att ta miste på Stefans stolthet över att sonen delar hans egen ungdomsdröm om att gå till sjöss.

– Sonens plan är att bli fartygskock, berättar Stefan.

En annan bra skola var militärtjänsten tycker Stefan. Den skulle han gärna gjort igen.

– Man lär sig samarbeta, passa tider, en smula ödmjukhet och att bita ihop. Ibland är uppgiften inte kul men då får man göra den fort, så att den blir klar.

Bemanningsföretag och lärlingssystem

Vi pratar vidare om ungdomar som kanske inte alltid vet vad de vill bli när de blir vuxna. Och om de som inte trivs i skolan och hellre skulle vilja lära sig på annat vis, något Stefan kan relatera till eftersom han hoppade av gymnasiet.

– Det som är bra med bemanningsföretag är att man får prova många olika saker. Men det negativa är att man inte vet om man har jobb och därmed lön nästa dag. Därför skulle jag önska att större företag tog upp lärlingssystemet igen. Det är fortfarande vanligt i Danmark när det gäller hantverksjobb, berättar Stefan och slår fast att man inte ska vara rädd för att prova sig fram.

– Antingen lyckas du eller så får du åka hem med svansen mellan benen och ta nya tag.

Nykter för sin egen skull

Och nya tag har Stefan verkligen tagit, inte bara på jobbfronten. Alkoholproblemen hoppas han nu ha kommit tillrätta med för gott, sedan han slutat vara nykter för andras skull.

– Nu gör jag det för mig själv. Suget kommer alltid att finnas där men jag vet vad det kostar och vill inte hamna där igen, säger han och ryser.

Istället njuter han av att känna sig värdefull för samhället igen och när han inte jobbar gläds han äntligen av sin fritid som han ägnar åt promenader i skogen och vid havet tillsammans med hunden.

Text och bild: Pernilla Ringström

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *