Träffa Hazem – ny på kontoret

I Syrien jobbade Hazem Drak Alsebai som hotellchef. Han reste över hela världen och hade bland annat kontakt med Sverige och svenska företag. Nu jobbar han på PlantEra PlantÄras kontor. Hazem ska leda en grupp för nyanlända män.

Gruppen har ännu inte börjat träffas när tidningen besöker Hazem. Men snart är det dags. En första träff är inbokad med nio nyanlända män på Planteringen.

– Vi ska prata om hur det fungerar i det svenska samhället. Det kan handla om praktiska saker som hur man sorterar avfall och sköter sin lägenhet. Men framför allt kommer jag uppmuntra dem att tala svenska så mycket som möjligt. Gå på språkcafé, läsa nyheter, titta på TV och lyssna på radio, säger Hazem Drak Alsebai.

Att skriva CV, komma i tid och försöka hitta jobb, är exempel på andra frågor.

– Det handlar om att komma in i samhället så fort som möjligt. Det gäller att ha ett öppet sinne och anta integrationsutmaningarna.

Helsingborg vill

Hazem Drak Alsebai deltar under sex månader i ett projekt som kallas ”Helsingborg vill”. Under denna tid arbetar han på PlantEra PlantÄra-kontoret med att hjälpa nya invandrare att integreras i det svenska samhället. Jobbet på kontoret varvas med studier i bland annat svenska.

Hazem kom till Sverige från Syrien för två år sedan. Han bor på Planteringen med sin fru, dottern studerar i Jönköping. Han trivs mycket bra med både området och teamet på PlantEra PlantÄra.

– Det känns som att vi är en familj.

Hazem träffas på PlantEra PlantÄra-kontoret följande tider:

Måndagar

Tisdagar

Onsdag eftermiddag

Torsdag eftermiddag

Välkommen att titta in!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *